blog-image-large
Bolje spriječiti, nego liječiti - donosimo 3 savjeta za borbu protiv viroza.


Posljednjih tjedana glavna vijest u svim medijima je najnoviji virus koji se širi Kinom od početka ove godine. Ipak, u našoj državi veće probleme od korona virusa zadaje gripa, koja je u prvih mjesec dana nove godine ispraznila škole, vrtiće i urede. Premda je jako zarazna, gripu je moguće spriječiti uz samo malo truda i opreza. U nastavku donosimo savjete doktora kako spriječiti širenje ove sveprisutne bolesti.


1. Redovno perite ruke

Zvuči tako jednostavno, zar ne? Redovnim pranjem ruku značajno se umanjuju šanse za prijenos gripe i drugih viroza koje se prenose kapljičnim putem. Kako biste spriječili širenje gripe, ruke perite nakon što kašljete, kišete ili brišete nos, te prije i nakon jela. Također, ukoliko dođete u kontakt s osobom koja je oboljela od gripe, potrebno je što prije oprati ruke. Iskorištene maramice odmah bacite u smeće i nakon toga, naravno, operite ruke. Ukoliko vam voda i sapun nisu dostupni, dezinficirajte ruke sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Naposljetku, ove upute podijelite i sa svojim ukućanima i kolegama. 

2. Dodirivanje lica

Tijekom dana ruke nam često polete k licu. Vrijeme je da osvijestite te trenutke i što manje dodirujete usta, nos i oči, jer su to najčešće tačke preko kojih virus ulazi u vaše tijelo. Lice dodirujte isključivo čistim rukama, koje ste prije toga oprali sapunom i vodom ili dezinficirali adekvatnim sredstvom.

3. Dezinfekcija površina

Kako biste spriječili da viroze posrednim putem dođu do novih žrtava, bitno je dezinficirati površine koje se često dodiruju. Tu spadaju kvake, prekidači za svjetlo, tipke u liftovima, tipkovnice, mobilni telefoni, ručke za povlačenje vode u toaletu, držači toalet papira i slavine. Također, i druge površine koje dolaze u kontakt s kožom mogu dovesti do prijenosa virusa. Posebno ističemo sprave u dječjim igraonicama, te sprave i podloge za vježbanje u teretanama. Sve navedene površine bitno je često dezinficirati odgovarajućim brzodjelujućim sredstvima na bazi alkohola.

Za više informacija o proizvodima za dezinfekciju ruku i površina, nazovite nas na +387 33 765 075 ili nam pošaljite email na prodaja@ecotime.ba.


Sviđa Vam se članak? Podjelite ga s prijateljima