blog-image-large
Često postavljano pitanje – Papirni ubrusi ili fenomat za sušenje ruku? U nastavku Vam donosimo zbog čega se u svijetu uvelike prednost daje papirnim ubrusima. Istraživanje koje je napravilo Queensland Sveučilište u Brisbaneu, Australija je pokazalo koje su prednosti korištenja papirnih ubrusa. Područja koja su bila obuhvaćena istraživanjem su brzina sušenja, razina suhoće ruku, efektivno uklanjanje bakterija i prevencija širenja bakterija.


Često postavljano pitanje – Papirni ubrusi ili fenomat za sušenje ruku? U nastavku Vam donosimo zbog čega se u svijetu uvelike prednost daje papirnim ubrusima.

Istraživanje koje je napravilo Queensland Sveučilište u Brisbaneu, Australija je pokazalo koje su prednosti korištenja papirnih ubrusa. Područja koja su bila obuhvaćena istraživanjem su brzina sušenja, razina suhoće ruku, efektivno uklanjanje bakterija i prevencija širenja bakterija.

Tijekom 10 sekundi sušenja ruku s papirnim ubrusima, razina vode na rukama je bila svega 4%, dok je fenomatima za tu razinu vode bilo potrebno 45 sekundi.

Korištenjem papirnih ubrusa smanjuje se razina bakterija za 80%, a kod sušenja fenomatima broj bakterija koji ostane je 80%. Posebno je kritično područje to što većina ispitanika nije sušila ruke duže od 10 sekundi na fenomatima, stoga im je veliki broj bakterija ostao na rukama.

Usporedba koja je napravljena u okviru istraživanja je itekako iznenađujuća. Na različitim katovima je testirana upotreba fenomata i papirnih ubrusa. Katovi na kojima su se koristili ubrusi su bili znatno manje pogođeni bolovanjima.

80% bakterija se širi preko naših ruku i redovno pranje je najbolja prevencija od raznih bolesti. Što je bolje upotrebljavati – papirne ubruse ili fenomat za sušenje ruku? Prema istraživanjima papirni ubrusi su znatno prihvatljiviji s higijenskog stajališta od fenomata. Razlog tome je što se sušenjem pomoću fenomata veliki broj bakterija diže u zrak, te kroz dišne puteve ulaze u tijelo. Osim toga, samo sušenje ruku je mnogo efektnije s papirnim ubrusima.




Sviđa Vam se članak? Podjelite ga s prijateljima